WiFi 6 ax, efficienter en sneller WiFi

Wat is WIFI 6?

Wifi 6 is de nieuwste Wifi standaard die in 2019 werd gelanceerd en bevat een aantal technische verbeteringen. De nieuwe Wifi versie zorgt ervoor dat draadloze netwerken sneller zijn en heeft een grotere capaciteit dan zijn voorganger, Wifi 5 (802.11ac). Dat wil zeggen dat wanneer u meerdere apparaten tegelijk aansluit, u geen snelheid verliest. 

 

Waarom Wifi 6?

Een snel Wifi netwerk aanleggen is vandaag de dag geen uitdaging meer. Er is een keur aan apparaten, de kennis en ervaring is er en gebruikers weten de netwerken te vinden.
Ook de snelheid is geen probleem meer. Waar je in het verleden nog vaak graag bekabeld wilde werken kiezen de meeste mensen tegenwoordig graag voor WiFi.

De uitdaging is vandaag de dag het aantal apparaten. Op een kantoor met 10 medewerkers zijn soms wel 30 a 40 apparaten verbonden met het WiFi netwerk.
Denk aan alle MacBooks, iPhones, iPads en dergelijke. Maar vergeet ook niet die Apple TV in de spreekkamer, de beveiligingscamera's, de slimme verlichting enzovoorts.
En dat is nou net waar het vaak mis gaat.

De snelheid is er, maar net als op een snelweg gaat de snelheid naar beneden als het te druk is.

Wifi 6 lost dit probleem op!

Met Wifi 6 zijn er meerdere afzonderlijke kanalen beschikbaar. Vergelijk het dus met extra rijbanen op een snelweg. Met deze techniek is er naast meer snelheid (3.5 Gpbs voor Wifi 5 naar 9,6 Gbps voor Wifi 6) vooral meer bandbreedte. Er treed dus veel minder verlies van snelheid op als het druk is.

Daarnaast zijn er nog meerdere verbeteringen te vinden bij Wifi 6. Zo werkt het op een lagere frequentie waardoor het beter door dikke muren en plafonds gaat. Ook werkt Wifi 6 standaard met WPA 3 beveiliging ipv WPA 2 wat al bijna twintig jaar oud is.

 

Welke apparaten ondersteunen Wifi 6?

Alle Mac's met een M1-chip ondersteunen Wifi 6 (ax). Bij de iPhones vanaf de 11, iPad Pro's vanaf midden 2020. Informeer bij ons of jouw Apple device het al ondersteund.

Advies op maat?
Neem contact op

Meer over Beveiliging, IT en Netwerk